Album Umami reflektuje zpěvaččin život v posledních letech, popisuje svým názvem pátou chuť života. Zatím nasbíralo silně pozitivní ohlasy a recenze, kde je označováno za nejlepší desku Ewiny 15leté kariéry.

Ewa Farna k nové písni dodává: „Nový singl se tématem týká patrně naprosté většiny z nás. Současnost přináší realitu, ve které jsme živeni titulky, hashtagy a clickbajty. Kvůli nedostatku času nám často uniká podstata. A není se čemu divit – milion věcí, témat, útrap všedního dne, profesních dilemat… jsme vlastně neustále v pohybu, ve spěchu, bez času a tím pádem i chutě pro to, něco řešit hlouběji.“

Singl Zkraceno v překladu tohle téma zpracovává ironicky, protože „přece… nebudeme ztrácet čas“. Hraje si s formou i češtinou samotnou.

„Klip jsem na rozdíl od těch minulých natáčela inspirujíc se hudební linkou písničky. Je to taneční, hravá pecka a tak jsem ji vizuálně dopřála jen to, jak jsem ji sama nejčastěji poslouchala. Třeba vás ten pohled taky trochu pobaví.“ říká čerstvá zlatá slavice.

Kromě Ewy jsou spoluautory písně Mikołaj Tribbs Trybulec a Jan Vávra.