Je naší nejúspěšnější popovou zpěvačkou. A je jí už bezmála dvacet let. Je taky manželkou a matkou dvou velmi malých dětí. Zároveň ovšem taky ženou, která intenzivně podporuje další ženy – v jejich sebevědomí, sebedůvěře i sebeúctě nejen ve vztahu k vlastnímu tělu. Svůj byznys si řídí sama. Letos v srpnu oslavila třicátiny a nadělila si k nim vyprodanou O2 arenu. Tohle je Ewa Farna.

Ewa Farna ví, co chce. A ví úplně přesně, co nechce. Naučila se říkat ne. Ale pokud řekne ano, jde do věci naplno. Ať je to koncert pro patnáct tisíc lidí, nebo třeba focení pro Forbes Woman, v němž Ewa sebevědomě zapózuje v originálních, na dopolední hodiny poměrně dost extravagantních modelech několika mladých začínajících českých návrhářů.

Ewa je diva. V českém šoubyznysu je jich málo, v její generaci vlastně žádná. „Nějaký asi dá se říct úspěch za sebou mám. To člověku pomáhá, aby se nebál, aby šel třeba i do riskantních věcí, jako byla teď O2 arena. Kdybych za sebou neměla sedmnáct let práce krok za krokem v branži, nejsem si tak jistá, jako jsem dneska,“ připouští a připomíná vyprodaný koncert ze 14. října, když spolu po focení obědváme.

Její show mnozí kritici označili za hudební a uměleckou událost roku. O2 arena byla ale také úspěchem komerčním. I proto, že Ewa je dnes zpěvačkou hned pro několik generací – do Prahy si v polovině října udělaly výlet celé rodiny. Není divu – její písničky si zpívají všechny generace. „Po koncertech za mnou chodí nebo mi píšou lidi různých generací. Jsem prostě taková rodinná komedie,“ směje se Ewa s milou sebeironií.

Patří také k hrstce domácích umělců, kteří dodnes svoje desky prodávají velmi úspěšně i v podobě fyzických nosičů. „Moc netuším, čemu za to vděčit. Možná je to proto, že mé začátky sahají do doby, kdy i YouTube byl v plenkách. Spotify nikdo neznal a desky se prodávaly vlastně jenom fyzicky,“ krčí rameny.

Ewa je na scéně prostě už dlouho. Talentovaná mladá zpěvačka s pozoruhodným hlasem a energií na sebe upozornila už ve svých třinácti letech. S debutovým singlem Měls mě vůbec rád se v roce 2006 téměř přes noc dostala do čela žebříčku tehdy nejposlouchanějších písní a její stejnojmenné album získalo s více než sedmdesáti tisíci prodanými kusy status platinové desky dvakrát během jednoho jediného roku.

V témže roce vyhrála ocenění Objev roku v Českém slavíkovi a o dva roky později se rodačka z Těšínska stala vůbec nejmladší držitelkou Slavíka v kategorii Zpěvačka roku, když se umístila na třetí příčce. Tehdy patnáctiletá zpěvačka vyrazila jako historicky nejmladší na samostatné turné. Vyletěla jako kometa až na vrchol. Ale na rozdíl od komet se na vrcholu pořád drží.

Předškolní a školní děti znají její hlas a písničky nejen z YouTube, ale třeba i z populárních animáků – Ewa je hlasem dikobrazí rockerky Ash ve velepopulárním animovaném muzikálu Zpívej. Kdysi studovala práva. Dnes patří Ewa Farna mezi nejúspěšnější zpěvačky nejen u nás, ale i v sousedním Polsku, kde debutovala rok po svém českém startu.

Před deseti lety založila vlastní produkční společnost, agenturu a vydavatelství. Před časem oslavila patnáct let na hudební scéně vydáním mimořádně ceněné desky Umami. Díky nápaditému snoubení důležitých společenských témat a originálního, chytlavého pojetí současného popu ji recenzenti označili za osobitý popový manifest nastupující generace.